Antwoorden op de veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over bouw

Ik heb een pand op het oog, hoe weet ik of dit pand geschikt of ongeschikt is voor mijn praktijk?

De grootte van je pand is erg belangrijk. Je koopt of huurt een pand op langer termijn, dus dan is het ook belangrijk dat, als de wens er is, er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Het tweede wat erg belangrijk is, is de technische installatie. Heeft het pand een kruipruimte onder de vloer of technisch tussen de vloer? En anders kan je op zoek naar alternatieven voor op de vloer. Tenslotte is de parkeergelegenheid bij het pand een belangrijk aspect.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn droompraktijk, die in mijn hoofd zit, goed overkomt op de bouwer?

Maak het visueel, kijk rond op internet. Pinterest is een handige site hiervoor. Of kijk bij andere praktijken voor inspiratie. Uiteindelijk is het dan belangrijk om het heel duidelijk op papier te krijgen. Een voorbeeld van een balie, praktijkruimtes etc. Een vervolg stap is het uitzoeken van materialen, denk hierbij aan mooie vloeren, wanden, plafonds. Dan is het tijd om een ontwerper aan de slag te zetten, maak samen een 3D tekening waarmee je als ware door je praktijk heen kan lopen. Jouw droom is visueel al werkelijkheid geworden, dan is nu de volgende stap; het bouwen van jouw droompraktijk.

Ik ben bang dat de verbouwing van mijn praktijk uitloopt qua planning, kan ik dit vooraf al voorkomen?

Ze zeggen wel eens; “een goede voorbereiding is het halve werk”. En dat geldt ook voor de verbouwing van je praktijk. Als je aan de voorkant alles goed organiseert, zorg je ervoor dat je zometeen een goede bouwstroom hebt. Om de tijdlijn heel goed te begrijpen, is het essentieel dat je weet waar je aansluitingen komen. Waar komt je balie en hoe komt je balie? En je wanden, is die echt 10 meter zoals op de plattegrond? De juiste aansluitingen op de juiste plek. Regel van te voren waar wat komt te staan, zorg dat de tekeningen op de juiste plek gemaakt zijn zodat jij een proces hebt waar je vrolijk van wordt en de juiste tijd aan bouwtijd hebt.

Heb je een andere vraag? Neem contact op met jouw bouw adviseur!

Veel gestelde vragen over praktijkinrichting

Waar moet ik aan denken bij de keuze van röntgenapparatuur?

Het is belangrijk dat je daar een verstandige keuze in maakt. Zorg voor hoge beeldkwaliteit en dat je een goede database kan opbouwen. En begin op tijd met het opstarten van je KW dossier. Dit is ook al nodig als je alleen een interraal rötgenbuisje hebt.

Ik heb een ruimte over in de praktijk, dit is toch een goede plek voor de sterilisator?

Nee ons advies is om dit echt centraal in de praktijk te doen. Zorg voor goede hygiëne routing, goede looplijnen, zet apparatuur in de juiste volgorde, dan heb je echt een veel efficiëntere praktijk.

Wat valt er onder fabrieksgarantie van mijn tandheelkundig apparatuur?

Dit is heel verschillend per leverancier. Binnen de tandheelkunde wordt de term fabrieksgarantie helaas te vaak en te makkelijk gebruikt. Controleer heel goed wat de garantie inhoud bij die ene leverancier, wat zit er wel en wat zit er niet bij? Moet er wel betaald worden voor de arbeid- en voorrijkosten?

Heb je een andere vraag? Neem contact op met jouw inrichting adviseur!

Veel gestelde vragen over financiën

Wat moet ik aanleveren bij de bank om een financiering te krijgen?

Heel belangrijk, bij de bank heb je maar 1x de kans dus zorg voor een compleet dossier met: een begroting, met daarin jouw verdienmodel incl. winst – en verliesrekening en jouw besteedbaar inkomen. Maar dat is niet het enige, denk ook aan de cijfers van de praktijk (in het geval van praktijkovername), investeringen, personeelskosten en mogelijke stappen die je wilt gaan nemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het overnemen van een bestaande praktijk?

De voordelen zijn dat er al een patiënten- en geldstroom is. En over het algemeen is het voor een bank makkelijker te financiëren, de bank weet wat jij overneemt en dat er geld wordt verdiend. Maar bij het overnemen van een bestaande zaak krijg je ook te maken met al bestaande zaken. Denk hierbij aan de looprichting in de praktijk, eventueel oud apparatuur en bestaand personeel.

Wat zijn de redenen om te kiezen voor het starten met een eigen praktijk vanaf nul?

Hartstikke gaaf dat je hier over nadenkt. Je kan alles helemaal zelf bepalen zoals jij het wil, denk aan de inrichting en de uitstraling van de praktijk. Maar er komt ook wel wat bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat je je stoelen vol krijgt? En ook dat ze vol blijven? Laat je hier in goed adviseren.

Ik heb de aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstand voor mijn praktijk geregeld, is dat genoeg?

Nee dan ben je er nog niet. Je moet ook denken aan brandverzekeringen, opstalverzekering en inventarisverzekering. Andere belangrijke verzekeringen die je niet moet vergeten zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdenrisicoverzekering en tegenwoordig een hele belangrijke de cyberverzekering.

Onno Karssen

Heb je een andere vraag? Neem contact op met jouw financieel adviseur!

Mijn vraag staat er niet tussen

Veel gestelde vragen over management

Hoe zorg ik ervoor dat de interne taken door mijn medewerkers worden uitgevoerd?

Het belangrijkste is dat je een duidelijk taakverdeling maakt, wie doet wat? En zorg ervoor dat iedereen weet bij wie die moet zijn voor bepaalde taken. Maak mensen ook echt verantwoordelijk voor die taak, geef ze het vertrouwen en de vrijheid dat ze het kunnen doen. Plan vaste overlegmomenten en wees zichtbaar voor je medewerkers, loop eens een rondje door de praktijk. En als laatste, spreek de medewerkers er op aan als zij een deadline bijvoorbeeld niet hebben gehaald.

Ik heb een vol hoofd en ben bang dat ik belangrijke taken vergeet, hoe krijg ik overzicht?

Het klinkt heel simpel, maar het werkt echt; pak een boekje en schrijf dit op (mag ook een excelbestand zijn). Maak alle aantekeningen die in je hoofd zitten wat je allemaal wilt gaat doen om jouw praktijk mooi neer te zetten. Plan ook momenten in je agenda om aan de slag te gaan met deze taken. En wat belangrijk is; doe niet alles zelf, schakel hulp in van je team en professionals.

Help, mijn medewerker heeft ontslag genomen. Hoe vind ik nieuw personeel?

Om te beginnen denk na over wat je precies zoekt in de nieuwe medewerker. Welke opleiding en ervaring, maar ook wat worden de taken in je praktijk? Maak het visueel, dan wordt het concreet. Dit kan heel eenvoudig door het op een vel papier te zetten. Als je dat duidelijk in beeld hebt, kan je de vacature gaan uitzetten. Soms is het vinden van geschikte teamleden lastig. Maar door de juiste boodschap te communiceren, komen er geschikte kandidaten. Dit kan even tijd kosten, maar het is de kracht van de herhaling.

Marije Kuppens

Heb je een andere vraag? Neem contact op met jouw management adviseur!

Veel gestelde vragen over marketing

Op welke social media kanaal moet ik aanwezig zijn met mijn praktijk?

Dit hangt heel erg af van waar jouw doelgroep zich bevindt. Er zijn verschillende platforms met allemaal hun eigen doelgroep. We sommen een aantal van de meest gebruikte kanalen op en geven aan waar welke doelgroep zit. Facebook (gemiddelde leeftijd ligt tussen de 35 en 64 jaar), Instagram (onder jongeren tot en met 19 jaar erg populair), en LinkedIn (voor zakelijke doeleinden en gebruikers zijn tussen de 20 en 64 jaar oud).

Wat willen de mensen zien op mijn website?

We weten dat in dentale landschap willen mensen graag weten wie behandelt mij, wie zit er aan mijn mond? Wat voor soort behandelingen doen ze, wat kan ik verwachten, wat is de werkwijze? Wat zijn de kosten voor de behandelingen en waar kan ik mij inschrijven? Zorg voor een kort inschrijfformulier en onthoud dat de mensen zich niet gelijk zullen inschrijven. Ze gaan zich eerst oriënteren op de site en bij andere praktijken in de buurt. Als je ervoor zorgt dat de genoemde punten duidelijk zijn op je site, sta je al met 1-0 voor.

Hoe krijg ik mijn stoelen vol?

Supergaaf dat je je eigen praktijk wilt beginnen, maar zorg ervoor dat je in je begroting ook budget hebt voor de marketing. Dit is iets wat vaak wordt vergeten en wat als gevolg heeft dat de stoelen leeg blijven. Denk aan een bedrag zo rond de € 10.000,-. Dit is voor een professionele website, die goed vindbaar is, maar ook de zichtbaarheid en uitstraling van je pand dmv gevelreclame. Je wilt bijvoorbeeld ook afsprakenkaartjes en briefpapier hebben in jouw huisstijl. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar voor de start is een bedrag van € 10.000 een goed begin.

Heb je een andere vraag? Neem contact op met jouw marketing adviseur!

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.