Leestijd: 1 min.

Een praktijk kopen of verkopen

Dat doe je niet zomaar even…

Als je een praktijk koopt of overneemt, komt er in korte tijd heel veel op je af. Als (financieel) specialist in begeleiding en advisering van startende tand- en mondartsen weten we daar bij Karssen Financieel alles van. Vragen als: Waar kan ik het beste zoeken, waar moet ik op letten en wat zijn reële kosten? komen geregeld op ons af. Karssen Financieel adviseert ondernemers bij het starten of overnemen van tandartspraktijken en aanverwante praktijken. Ook tandartsen die hun praktijk willen verkopen zijn bij Karssen aan het juiste adres.

 

Zoeken naar een geschikte praktijk en kosten

Je bent klaar om een praktijk over te nemen. Maar, hoe zoek (en vind) je nu eigenlijk een geschikte praktijk? Op verschillende social media worden regelmatig praktijken aangeboden, evenals op de websites van de KNMT. Ook kun je zelf een zoekopdracht plaatsen bij Dental Depots of bij een ‘praktijkmakelaar’. Het is tevens nuttig als je een bepaald netwerk hebt. Partijen als banken, accountants, maar ook collega-artsen horen regelmatig wat er in de markt te koop is.
De kosten van een nieuwe praktijk zijn van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan de grootte van het pand, het aantal patiënten en de locatie. Andere zaken die van invloed zijn op de kosten zijn o.a. koop- of huurpand, aanwezige apparatuur en goodwill. De laatste is soms moeilijk om direct in waarde uit te drukken, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld apparatuur kun je hierbij niet direct zeggen wat de exacte waarde is. Gelukkig zijn hier wel enkele methodes voor. De meest voorkomende zijn een prijs per patiënt, het normaliseren van de praktijkcijfers en EBITDA (dit is een maatstaf voor de bru­towinst minus aftrek van overheadkosten). Bij goodwill wordt over het algemeen gekeken naar groeipotentieel. Daarbij is het bijvoorbeeld ook van belang of een tandarts nog enkele jaren blijft doorwerken of direct met pensioen gaat.

Met pensioen. Hoe verkoop je je praktijk?
Is het tijd om van je welverdiende pensioen te gaan genieten? Vaak vertegenwoordigt de praktijk een groot deel van het pensioen. Uiteraard hoop je zoveel mogelijk over te houden bij de verkoop van je praktijk. Maar hoe wordt die waarde bepaald?
Het is raadzaam om voordat de praktijk daadwerkelijk te koop komt, eerst een officiële taxatie te laten uitvoeren door een beëdigd makelaar. Dental Depot kan je hierbij helpen. Deze taxatie geldt voor zowel het pand als voor roerende zaken. De totale waarde wordt bepaald door de activa (pand, apparatuur, inventaris, automatisering, overig materiaal en kleingoed) en de eerder genoemde goodwill bij elkaar op te tellen.

Hoe vind je de juiste koper?

Waar je bij een huis snel geneigd bent om te verkopen aan de hoogste bieder, ligt dat bij een praktijk vaak anders. Je eigen praktijk heeft emotionele waarde. Je hebt er je klantenbestand opgebouwd en misschien wil je nog wel een paar dagen per week blijven doorwerken. Als je nog enkele jaren wil blijven werken wordt het belangrijk of je aan de individuele partij of aan een keten verkoopt. Past jouw visie wel bij die van een keten? Ook krijg je hierbij te maken met aanvullende voorwaarden (‘aanblijven als ZZP-er), bepaalde omzetdoelen of gespreide betaling.

Professionele ondersteuning

Of het nu gaat om de aankoop van een nieuwe praktijk of de verkoop van je praktijk, het is altijd raadzaam om je te laten bijstaan door een gespecialiseerde partij. Bij Karssen Financieel geven we dagelijks onafhankelijk financi­eel advies aan medische professionals, ZZP’ers, vrije beroepsbeoefenaren en particulieren. We bieden begeleiding bij het starten of overnemen van (tandarts)praktijken en beschikken over een groot netwerk. Tevens adviseren we over verzekeringen, hypotheken, financieringen, pensioenen en vermogensopbouw. Kijk voor meer informatie op www.karssenfinancieel.nl of www.tandartsovername.nl.

Onno Karssen

Jouw finaniceeladviseur

Onno Karssen
Karssen Financieel

Misschien vind je dit ook interessant

Kun je eigenlijk nog wel zonder cyberverzekering?

Leestijd: 2 min. et is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar met...

Wat je moet weten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Leestijd: 2 min. In het geval van een AOV blijken de verschillen in voorwaarden en...

Een praktijk kopen of verkopen

Leestijd: 2 min. Als je een praktijk koopt of overneemt, komt er in korte tijd...

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.