Leestijd: 1 min.

Kun je eigenlijk nog wel zonder cyberverzekering?

Cybercriminaliteit toegenomen door digitalisering

Soms lijkt het alsof je op het gebied van verzekeringen door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker als ondernemer, denk aan een eigenaar van een tandartsenpraktijk, ontkom je niet aan meerdere verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering, verzekering voor bedrijfsschade, arbeidsongeschiktheid of je inventaris. Hoort de cyber- of cybercrimeverzekering eigenlijk in dit rijtje? Het is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar met de digitalisering / automatisering van de laatste jaren is helaas ook cybercrime explosief gestegen. Is het noodzakelijk en als je een dergelijke verzekering afsluit, waar moet je dan op letten? Karssen Financieel is onder andere gespecialiseerd in verzekeringen en geeft in dit artikel enkele bruikbare tips.

Je administratie en boekhouding is door de automatisering behoorlijk vereenvoudigd, maar het gevolg is dat ook cyberincidenten en cybercriminaliteit zijn toegenomen. Dit kan zorgen voor aanzienlijke financiële schade. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om een cybercrime- of cyberverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je je bedrijf of jezelf tegen mogelijke aanspraken die gedaan kunnen worden. Het verliezen van persoonsgegevens, het uitlekken van vertrouwelijke informatie: het zijn slechts enkele voorbeelden waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden, zonder dat je er zelf iets aan kunt doen. DoS aanvallen, hacken, cyberdiefstal of -afpersing vindt vaker plaats dan je denkt.

Hacking
Een foutje is zo gemaakt. Stel dat iemand binnen het bedrijf een keer per ongeluk op een verkeerde link klinkt, dan kan dat al grote gevolgen hebben. Voor je het weet ben je gehackt en zijn je belangrijke gegevens niet meer beschikbaar. Natuurlijk kan een goed anti-virusprogramma al veel voorkomen en is het slim om goede afspraken met je medewerkers te maken, maar geheel uitsluiten blijft lastig. Daarom is het goed te weten dat hier tegenwoordig een verzekering voor bestaat: de cyberverzekering. Er zijn meerdere soorten. De meeste verzekeringen kennen een aansprakelijkheidsdekking en een ‘eigen schade dekking’. Bij aansprakelijkheid gaat hem om schade die derden (meestal klanten of leveranciers) hebben geleden door een cyberincident. Eigen schade is schade die je bedrijf loopt door bijvoorbeeld data- of netwerkincidenten, maar ook door cyberdiefstal of afpersing. Het maximale te verzekeren bedrag kun je in de meeste gevallen zelf kiezen.

Polisvoorwaarden  
In de polisvoorwaarden staat precies beschreven wat er wel en niet is meeverzekerd. Het is dan ook verstandig deze goed door te lezen voordat je een cyberverzekering afsluit. De meest bekende incidenten zoals een hack, virussen of DoS aanvallen zijn meestal meeverzekerd, maar in de polis staan ook uitsluitingen. Dit kan bijvoorbeeld opzet of fraude zijn. Bij dit soort gevallen wordt er niet uitgekeerd. Ook als er bepaalde schade is ontstaan die ook zonder hack had plaatsgevonden, bijvoorbeeld door bewuste roekeloosheid, kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert. We raden je aan om je vooraf goed te laten informeren en meerdere verzekeringen met elkaar te vergelijken. Maar dat een cyberverzekering in deze tijd noodzakelijk is, staat buiten kijf.

Onno Karssen

Jouw finaniceeladviseur

Onno Karssen
Karssen Financieel

Misschien vind je dit ook interessant

Kun je eigenlijk nog wel zonder cyberverzekering?

Leestijd: 2 min. et is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar met...

Wat je moet weten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Leestijd: 2 min. In het geval van een AOV blijken de verschillen in voorwaarden en...

Een praktijk kopen of verkopen

Leestijd: 2 min. Als je een praktijk koopt of overneemt, komt er in korte tijd...

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.