Leestijd: 2 min.

De financiering van een nieuwe praktijk

Wat komt daarbij kijken?

Een praktijk starten of overnemen is natuurlijk niet zomaar iets. Daar komt heel veel bij kijken. Allereerst heb je normaal gesproken een financiering nodig. Meestal is dat bij een bank.

Je begint met een concept en dat moet een compleet dossier worden. Bij een bank heb je 1 keer de kans, het moet dus gelijk goed zijn. Het is belangrijk te weten of een praktijk betaalbaar is volgens de normen van de bank, maar misschien nog wel belangrijker voor jezelf! Ofwel, hoeveel denk je zelf te gaan verdienen?

Waar de ene tandarts dertig patiënten per dag behandelt, kan dat bij een ander 50 zijn. Op basis van je huidige ervaringscijfers kun je redelijk inschatten wat jouw omzet zal zijn. Je maakt je begroting voor nu, maar ook voor de toekomst. Zijn er nu, of in de toekomst, investeringen nodig? Dat kan bijvoorbeeld instrumentarium zijn, maar wellicht neem je een ‘extra’ mondhygiëniste of preventieassistent in dienst. Ook verbouwingen of marketingcampagnes kosten extra geld en hebben invloed op je begroting. 

Als je ‘vanaf 0’ start heb je een uitgebreid ondernemingsplan nodig. Gaat het om een overname, dan volstaat veelal een plan van uitleg. Wie ben je? Wat zijn je plannen en wat is je visie?

Je kunt ook onderhandelen met de bank. Bijvoorbeeld voor een ‘grace period’. Hierbij betaal je wel rente, maar los je in een later stadium af. Ook de duur van de renteperiode is één van de voorwaarden waarover je kunt onderhandelen. Geeft de bank groen licht, dan kun je eindelijk van start in je nieuwe praktijk…

Laat je bij staan door een expert!

Onno Karssen

Jouw finaniceeladviseur

Onno Karssen
Karssen Financieel

Misschien vind je dit ook interessant

Kun je eigenlijk nog wel zonder cyberverzekering?

Leestijd: 2 min. et is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar met...

Wat je moet weten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Leestijd: 2 min. In het geval van een AOV blijken de verschillen in voorwaarden en...

Een praktijk kopen of verkopen

Leestijd: 2 min. Als je een praktijk koopt of overneemt, komt er in korte tijd...

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.