Leestijd: 1 min.

Praktijkovername

Een praktijk overnemen, waar moet je beginnen?
Je bent er klaar voor. Je droom wordt werkelijkheid en je gaat een praktijk overnemen. Maar waar moet je beginnen? Wil je een praktijk overnemen? Of overweeg je een vrije vestiging door op nul te starten?

Er zijn vaak veel ‘zoekers’, maar minder verkopers. Je kunt een zoekopdracht plaatsen bij een praktijkmakelaar. Maar probeer ook je eventuele netwerk te gebruiken, denk aan Dental depots, maar ook accountants, banken en de KNMT(website) kun je hier goed voor gebruiken. Zodra je een geschikte praktijk hebt gevonden is het belangrijk om de waarde te bepalen. Is het koop of huur, hoe ziet het instrumentarium eruit, zit er goodwill in de zaak en wat zijn de voorwaarden voor overname? Om de juiste waarde te kunnen bepalen zijn veel stukken en taxaties nodig.  Kortgezegd is de waardebepaling opgebouwd uit drie onderdelen: koop/huur, roerende zaken/instrumenten en goodwill.
Maar met deze waardebepaling ben je er nog niet. Ook andere zaken zijn van belang. Welke verrichtingen vinden er plaats in de praktijk, zijn er in de toekomst investeringen nodig? Blijft de huidige eigenaar werken in de zaak of niet? Zijn er lopende afspraken met het personeel, zijn alle pensioenafdrachten goed uitgevoerd? En tot slot is het actieve patiëntenbestand natuurlijk van zeer groot belang. Wat is het huidige aantal actieve patiënten, maar vooral, hoe is dat over enkele jaren?

Tot slot nog een belangrijke tip: Kijk vooral naar de mogelijkheden. Deze zijn belangrijker dan de prijs. Liever wat meer betalen en ‘goede omzet’ kopen… Laat je bijstaan door een financieel expert, meestal maak je een stap als deze maar 1 keer.
Onno Karssen

Jouw finaniceeladviseur

Onno Karssen
Karssen Financieel

Misschien vind je dit ook interessant

Kun je eigenlijk nog wel zonder cyberverzekering?

Leestijd: 2 min. et is niet de eerste verzekering waar je aan denkt, maar met...

Wat je moet weten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Leestijd: 2 min. In het geval van een AOV blijken de verschillen in voorwaarden en...

Een praktijk kopen of verkopen

Leestijd: 2 min. Als je een praktijk koopt of overneemt, komt er in korte tijd...

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.