Leestijd: 2 min.

Is leidinggeven, ondernemer en behandelen een uitdaging?

Hoe regel je alle praktijkzaken naast het behandelen? Het ondernemerschap en daarnaast ook je team aansturen. Hoe dan?
Je wilt immers de beste tandheelkunde aanbieden.

Je bent als tandarts gestart en inmiddels ben je ook praktijkeigenaar, een ondernemer. En ineens komt er van alles meer bij kijken naast het behandelen. Denk hierbij aan leiding geven, werving & selectie, voortgangsgesprekken, locatie(onderhoud), jaarplannen, prognoses, jaarcijfers etc.

 

En nee, daar kun je niet allemaal verstand van hebben maar daar moet je wel tijd voor maken al is met specialisten die je ermee kunnen helpen. Daarnaast vind je het misschien ook niet állemaal leuk!

Al deze taken, die niets te maken hebben met het werk in de behandelkamer, zijn onderdeel van je interne organisatie. Hoe krijg je je interne organisatie op orde?

“Doe niet alles zelf, schakel hulp in van je team en professionals.”

Je team betrekken bij dit soort taken geeft verbinding en is goed voor de teamvorming. Ze worden ambassadeur van jouw praktijk, hoe mooi is dat!

Het inschakelen van professionals lijkt een ‘dure’ oplossing, maar met de expertise die zij hebben, heb jij sneller antwoord op je vragen of krijg je de zaken sneller gedaan. Een goede voorbereiding alvorens de afspraken is wel aan te raden. Jij kunt dan in de behandelkamer werken, terwijl de andere taken gedaan worden. Je gaat leidinggeven.

Maak een jaarkalender waarop bovengenoemde onderwerpen staan en plan ze in. Voor jezelf maar ook voor diegene die het uitwerkt. Plan de afspraken met de externe alvast in en de week ervoor voorbereidingstijd. Wellicht is het mogelijk voor je om een halve dag per week niet te behandelen maar hiermee bezig te zijn. Zomaar wat tips om het wat dragelijker te maken en efficiënter. 

Er zijn verschillende definities en stijlen van leiding geven. Vele boeken en studies zijn te vinden, maar je moet het allemaal maar doen.

Een definitie van leiding geven:
‘Een leidinggevende is iemand die ervoor zorgt dat een groep mensen op een zodanige manier kan samenwerken dat het werk dat zij afleveren voldoet aan de doelstellingen van het bedrijf. ‘

Kortom: je wilt ervoor zorgen dat bepaalde werkzaamheden gedaan worden. Je kunt het immers niet allemaal zelf.

Wil je tips hoe dit aan te pakken? Bekijk dan ook mijn video “Hoe zorg je dat taken goed gedelegeerd worden?”

Marije Kuppens

Jouw adviseur op het gebied van (praktijk)management

Marije Kuppens
Kuppens Management

Misschien vind je dit ook interessant

Feedback

Leestijd: 2 min. Feedback geven en krijgen kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld een patiënt geeft...

Timemanagement

Leestijd: 2 min. Nu je praktijkeigenaar bent komt er veel meer werk op je af...

Werving en selectie

Leestijd: 2 min. Help, hoe stel ik mijn team samen?! Je hebt misschien al wel...

Download het gratis stappenplan

Wij hebben alles wat je wilt weten voor een start of overname van een praktijk op een rij gezet in een helder stappenplan.